Від турки для кави до професійної кавової машини
Каву вживають люди вже не одне сторіччя, а чи відомо вам, що:
- Стимулюючим є вплив на людину 2-4 чашок кави, інші дози організм намагається вивести якнайшвидше.
- Купити каву в чалдах, каву арабіка чи робуста можна скрізь, а от зростають ягоди кави на вічнозелених деревах виключно в тропіках у 45 країнах світу.
- В Італії у 1901 році сконструювали першу еспресо-кавомашину. Ремонт, обслуговування й продаж полуавтоматичних кавоварок розпочався у 1947 році.
- У 17 столітті у Франції з’явилася перша кав’ярня, до цього часу рідкісний напій продавали арабські купці просто неба у специфічних для того часу автоматах-кофемашинах, сервіс яким був зовсім не потрібний.
- Щоб купити 1 кг кави арабіка, потрібно вручну зібрати 8 тис. зернят кави.
- Каву в зернах використовували для приготування мікстур разом з медом і маслом ще у 16 столітті.
- Перед обсмажуванням деяких сортів, зелені зерна кави зберігають декілька років.
- Виноград і кава дуже схожі у вимогливості й чутливості до температури, вологи й тиску, термінів збирання.
- Чим довше обсмажуються зерна кави, тим менше в них кофеїну – він просто випаровується.
- В США каву вирощують тільки на Гавайях у період з листопада до квітня.
- Найкращою маркою кави вважається Jamaica Blue Mountain.
- Кавомолку винайшов англійський коваль ще у 17 столітті.
- Перш ніж купити каву робуста, цікаво буде дізнатися, що це кущ, а не дерево, як арабіка. Робуста містить більше кофеїну, має характерний присмак із гіркуватістю, натомість арабіка відрізняється кислинкою.
- Відомо понад 60 видів кавового дерева, проте промислово вирощують лише каву в зернах арабіку й робусту.
- Ліберика – третій сорт кави після арабіки й робусти. Купити її у нас навряд чи можливо та й не має сенсу, адже ліберика характеризується сильним ароматом, але незначним вмістом кофеїну й зовсім слабким, ненасиченим смаком.